Trh mobilních aplikací každým rokem roste. Objevují se novinky jako využití rozšířené reality nebo umělé inteligence. Výsledky hlasového vyhledávání probíráme s chatbotem. Chytrý náramek měří míru našeho stresu. Seznamme se s trendy ve tvorbě mobilních aplikací pro Android a iOS (Apple).

 

Rozšířená realita

Rozšířená realita znamená realitu upravenou nebo vylepšenou pomocí informačních technologií. Rozšířená realita anglicky je agumented reality, zkratka AR.

Mobilní aplikace IKEA Place umožňuje díky rozšířené realitě předem si vyzkoušet, jak se bude námi vybraný nábytek vyjímat u nás v bytě nebo v domě. Při prvním použití mobilní aplikace načteme interiér našeho bytu či domu. Poté, co máme interiér načten, můžeme si formou rozšířené reality do bytu umístit vybraný nábytek z IKEA a zjistit, jak by se nám to zamlouvalo jej tam mít ve skutečnosti. Poté stačí už jen kliknout a zaplatit.

 

Umělá inteligence

Umělá inteligence usiluje, aby nejen mobilní aplikace připadaly lidem jako inteligentní. Umělá inteligence anglicky je artificial intelligence, zkratka AI.

Vývojářům se díky umělé inteligenci částečně podařilo vtisknout inteligenci chladným mobilním aplikacím. Intuitivní ovládání mobilu pomocí mobilní aplikace je toho příkladem. Další doménou umělé inteligence je chytré vyhledávání zboží.

 

 

Pokud chcete vytvořit firemní aplikaci, mohl by vás zajímat náš článek o nové firemní mobilní aplikaci.

 

Hlasové a obrazové vyhledávání

Využití hlasového vyhledávání nejen v rámci internetových vyhledávačů je rychlejší než klasické psaní dotazů klávesnicí. V rámci hlasového vyhledávání se používají poznatky z problematiky počítačového zpracování přirozeného jazyka, což je jedno z odvětví umělé inteligence.

Odvětví umělé inteligence, které se zabývá rozpoznáváním obrazu, přispívá svými výsledky k vývoji mobilních aplikací, které umí vyhledávat v obrázcích.

 

Chatboty

Zatím říkáme chatboty, což je z mluvnického hlediska takzvaný neživotný mluvnický rod. Jak moc je vzdálená doba, kdy budeme říkat chatboti? Kdy tyto mobilní aplikace, jejichž úkolem je s námi komunikovat v přirozeném jazyce, budou mít něco, co se bude podobat lidské duši?

 

Chytré hodinky a náramky

Chytré hodinky umí s použitím příslušné mobilní aplikace zaplatit naši útratu nebo rozpoznat název skladby a jméno interpreta hudby, která právě hraje. Chytré náramky měří naši srdeční frekvenci, náš krevní tlak a i míru našeho stresu.

Chytré hodinky a náramky potřebují mít v sobě mobilní aplikaci pro spolupráci s chytrým telefonem. Chytrý telefon potřebuje svou mobilní aplikaci pro spolupráci s chytrými hodinkami a náramky. Práce na vývoji takových mobilních aplikací je tedy hodně.

 

Bezpečnost všeho druhu

Stejně tak, jako se při pobytu v přírodě či ve městě můžeme obávat o svou bezpečnost, tak se můžeme obávat o bezpečnost v prostoru virtuálním, v kyberprostoru.

Současným trendem v oblasti mobilních aplikací je zajišťování vysoké úrovně bezpečnosti ať už finančních transakcí či bezpečnosti uživatelských dat. Vždy však platí, že celková bezpečnost není vyšší než bezpečnost nejslabšího článku. Jaké používáte hesla? Jsou skutečně bezpečné nebo jsou odhalitelné útokem hrubou silou?

 

 

Chcete se dozvědět, jak zabezpečit data ve své aplikaci? Podívejte se na náš článek o bezpečnosti dat a mobilní aplikace.

 

 

My v PepiApp jsme připraveni pro vás vytvořit mobilní aplikaci v souladu s výše uvedenými trendy. Kontaktujte nás.